Efectele ideologice ale comunismului asupra urbanismului din capitala si cum se reflecta azi
Evenimentul se desfășoară în contextul finisajului „Gheorghe Ursu și Revoluția pe care nu a mai prins-o”!
Time & Location
13 mai 2024, 19:30 – 20:30
București, Strada Covaci 6, București 030167, Romania
About The Event
DATĂ&ORĂ: luni, 13 mai, ora 19:30
DESFĂȘURARE: sediul Muzeului Comunismului din București (Str. Covaci, nr.6, București)
ÎNSCRIERE: https://shorturl.at/prJNP
INVITAȚI SPECIALI:
𝐂𝐑𝐈𝐒𝐓𝐈𝐀𝐍 𝐕𝐀𝐒𝐈𝐋𝐄 este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga", Academia Română (Programul România şi Europa în secolul XX), redactor şef adjunct al publicaţiei „Studii şi Materiale de Istorie Contemporană”. A fost secretar ştiinţific al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (aprilie 2006 - aprilie 2007), coordonator al Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (aprilie 2007 - decembrie 2009), coeditor, împreună cu Vladimir Tismăneanu şi Dorin Dobrincu, al Raportului Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (Humanitas, 2007).
Printre cărţile sale amintim volumul: Viaţa intelectuală şi artistică în primul deceniu al regimului Ceauşescu 1965-1974 (Humanitas, 2014), Istoria Bisericii Greco-Catolice sub regimul comunist 1945-1989. Documente şi mărturii (Polirom, 2003).
𝐌𝐀𝐓𝐄𝐈 𝐒𝐔𝐌𝐁𝐀𝐒𝐀𝐂𝐔 este inginer constructor cu masterat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic. Alături de alți activiști și tineri ingineri, Matei a înființat Re:Rise (Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic), asociație ce funcționează ca o punte de legătură între persoanele expuse riscului seismic și, pe de altă parte, resursele tehnologice, financiare, administrative și umane aflate la dispoziție. ReRise este răspunsul oamenilor la nevoia urgentă de scădere a vulnerabilității seismice din România, scop pentru care lucrează cu diverse organisme precum Departamentul pentru Situații de Urgență, Banca Mondială și ONG-uri. Un rezultat ce merită menționat în contextul evenimentului nostru este sensibilizarea autorităților cu privire la istoria lui Gheorghe Ursu și la necesitatea urgentării consolidării blocurilor vulnerabile.
ORGANIZATORI:
𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐂𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, deschis în iulie 2023 și situat pe Strada Covaci numărul 6 în Centrul Vechi al Capitalei, este un muzeu privat și interactiv care abordează exclusiv și exhaustiv perioada comunistă din istoria României. Muzeul adoptă o viziune echilibrată asupra comunismului și prezintă tematicile dintr-o manieră obiectivă, fiind un muzeu de conștientizare a istoriei României. https://undevaincomunism.com/ro/
𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐎𝐫𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐂𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐢̂𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 (𝐌𝐎𝐂𝐑) își propune să devină un spațiu al memoriei victimelor represiunii comuniste și să păstreze vie amintirea suferinței lor prin următoarele două linii principale de acțiune: crearea de bază patrimonială și asigurarea de centre de documentare în parteneriat cu institutele de cercetare. Principalele activități vizează un efort susținut de consolidare a unei borne culturale și instituționale prin intermediul expozițiilor, evenimentelor, conferințelor, experiențelor imersive și mai ales a dezbaterii publice în vederea construirii unei imagini clare și obiective asupra traumelor suferite de către români în perioada 1945-1989. https://www.mocr.ro/
PARTENERI MEDIA: Agerpres, Radio România Cultural, AICI A STAT, Modernism, Magazin Istoric, Evenimentul Zilei, PressHub.